Hoe maak je een werpkist voor een hond?

Uitleg werpkist maken?

Hoe maak ik een werpkist? Een hond heeft een werpkist nodig om in te bevallen. De puppy’s worden hierin warm gehouden en ze hebben een eigen plaats waar ze lekker bij de moeder drinken. De teef blijft vaak in de werpkist liggen bij de pups. Na verloop van tijd zal de moeder er ook uitlopen. De pups lopen op deze manier geen gevaar. Als er veel kinderen rondlopen en de pup is niet bij de moeder dan kan er zomaar iemand overheen vallen. Dit moet voorkomen worden en daarom is een werpkist een goede keuze als je een nestje wilt fokken. Hoe maak ik een werpkist en wat heb ik nodig wordt in dit bericht eenvoudig uitgelegd.

Eisen werpkist

Twee/drie weken voor de bevalling van de hond is het handig om een werpkist klaar te zetten. Een werpkist kun je kant en klaar kopen, maar je kunt er ook zelf één maken. Een werpkist moet natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen. Het moet een stevige kist zijn. De kist moet ruim genoeg zijn, zodat de moeder er languit in kan liggen en haar pups ook nog ruimte hebben. De grootte van de kist is afhankelijk van het soort hond.

Maten werpkist

Voor de lengte en breedte moet je 50% bij de lengte van de teef bijtellen. Voor de hoogte moet je 30% bij de schofthoogte van de teef optellen.

Meet je teef. Die is bijvoorbeeld 50 cm lang, dan moet je werpkist 75 bij 75 cm zijn. In de hoogte moet je 30% bij de hoogte van de teef bijtellen.
Je kunt ook een deken op de grond leggen en je hond hierop languit laten liggen. Je kunt dan een inschatting maken van de bodemoppervlakte van de werpkist. Het teefje moet in ruimte genoeg hebben om de pups te kunnen zogen en te verzorgen.

Gangbare maten voor een werpkist:
80 x 60 x 34 cm
120 x 80 x 38 (tot 40) cm
150 x 100 x 40 (tot 45) cm
180 x 120 x 54 cm

Benodigdheden werpkist (150 x 100 x 40 cm)

Materiaal werpkist: neem stevig hout dat indien mogelijk afwasbaar is.

– Schroeven
– 4x set bed haken met bijhorende schroeven
– 2x U-profiel met de breedte van de plank en de hoogte van de ingang (in dit voorbeeld 30 cm hoog) met bijbehorende schroeven

Gereedschap:
– houtzaag
– ijzerzaag (voor het op maat maken van het u-profiel)
– schuurpapier en eventueel vijf om gezaagde oppervlakten glad te maken
– (elektrische) schroevendraaier
– een gatenboor (overeenkomstig de dikte van het rondhout of buis)

Panelen
1A + 1B voor- en achterpaneel = 2x houten plank 150 x 40 cm
2A + 2B zijpanelen = 2x houten plank 100 x 40 cm
3A + 3B vloerpanelen = 2x spaanplaat 100 x (75 cm min de dikte van het zijpaneel, bijvoorbeeld 2 cm)

Panlatten
4A + 4B panlatten = 2 x 140 cm
4C + 4D panlatten = 2 x 90 cm
voor de onderzijde van een vloerpaneel = panlatten 2 x 90 cm

Anti-doodlig-randen (stokken)
6A + 6B = 2 x rondhout 160 cm (of pvc-buizen, verkrijgbaar in diverse diktes)
6C + 6D = 2 x rondhout 110 cm

(Deur) plankje
Een (restanten)plankje of spaanplaat dat qua dikte in het u-profiel past.
Zaag dit plankje in de lengte doormidden en je kunt de hoogte van de ingang aanpassen naarmate de pups groeien. Als de pups over de randen klimmen is het hoogste tijd om ze meer ruimte te geven door er bijvoorbeeld een ruime ren omheen te zetten.
De teef kan zo ook makkelijk in en uit de kist zonder haar laaghangende melkklieren te beschadigen.

Hoe maak ik een werpkist?

bron: pinterest

Hoe zet ik de werpkist in elkaar?

Ingang uitzagen (30H x 40B) en schuren. U-profielen op maat afzagen en met schroeven bevestigen.

In dit voorbeeld is de ingang gemaakt aan de lange zijde. De ingang kan ook aan de korte zijde gemaakt worden. De situatie en de plaats waar de werpkist komt te staan is afhankelijk bij de keuze voor een voor- of zijingang.

De bed haken bevestigen: de haken aan de zijpanelen, de ogen aan de voor- en achter panelen. De ogen van de bed haken moeten een plankdikte van de rand bevestigd worden. De haken van de bed haken moeten precies gelijk komen met de rand van de plank, zodat alles haaks aansluit.

Hoe zet ik de werpkist in elkaar?

De panlatten bevestigen met schroeven op alle 4 de panelen. De gaten voor de anti-doodlig-randen(stokken) maken.
De bedoeling van deze randen is te voorkomen dat de moeder per ongeluk de jonge pups tegen de wanden dooddrukt of verstikt. De randen zorgen ervoor dat de moeder niet tegen de wanden kan liggen. De pasgeboren pups moeten ruimte hebben onder de randen. De hoogte en plaats van de anti-doodlig-randen is afhankelijk van de grootte van de pups. Neem voldoende ruimte hiervoor. Als de pups wat groter zijn, kunnen de anti-doodlig-randen weggehaald worden waardoor er meer ruimte komt in de werpkist voor de teef en de puppy’s. De anti-doodlig-stokken komen kruislings over elkaar te liggen.

Hoe zet ik de werpkist in elkaar?

De A vloerpanelen in orde maken. Bevestig op één van de vloerpanelen aan de onderzijde twee panlatten. Op deze manier komt de bodem voor beide vloerdelen van de grond af te liggen. Maak in het andere vloerdeel een gaatje op de hoek, ter dikte van een vinger, zodat bij het afbreken de werpkist de platen ook weer gemakkelijk verwijderd kunnen worden. De anti doodligranden(stokken) en de ingangsplankjes erin schuiven en de kist is klaar.
Om te zorgen dat de stokken op zijn plaatst blijven liggen, kan aan de uiteinden van de stokken een gaatje gemaakt worden waar pinnetjes doorgeen gestoken kunnen worden, zodat de stokken op hun plaatst blijven liggen.

Door de kist met kind- en diervriendelijke verf, lak of beits te behandelen vergemakkelijk je het onderhoud van de werpkist. Dit is eenvoudig uitgelegd hoe je een werpkist maakt.

De werpkist is ook weer eenvoudig uit elkaar te halen.

Wat leg je op de bodem van de werpkist?

Onder in de kist kun je een onderlegger leggen. Deze is sterk absorberend, zodat de werpkist makkelijk schoon te houden is.
Leg je dun golfkarton of kranten in de werpkist leg er dan een deken over heen. De inkt van de krant is giftig voor de puppy’s.
Later kun je een warmtekussen in de werpkist leggen.

Warmtekussen voor pup

Warmte lampen

Bij een pasgeboren pup is een constante nesttemperatuur van ongeveer 32 graden Celsius essentieel. In de wintermaanden kan je een rode warmtelamp ophangen. Hang de warmtelamp op minimaal 50 cm hoogte boven de liggende teef. Kijk wel goed uit voor uitdroging.
Als je de kamer op ongeveer 19 á 20 graden houdt volstaat een deken over de kist ook prima.
Ook is een warmte mat ideaal voor in de werpkist. De mat fungeert op natuurlijke wijze als centrale verwarming. Jonge dieren hebben warmte nodig.

warmtelamp voor pups