Ontwormschema voor pup en moederhond

Belangrijke richtlijnen

  • Ontworm tijdens de zoogperiode niet alleen de pups, maar ook de moeder;
  • Ontworm bij voorkeur twee weken voor een vaccinatie; een ontwormd dier bouwt een betere afweer op;
  • Ontworm al jouw huisdieren tegelijk om herbesmetting van het ene op het andere dier te voorkomen;
  • Om herbesmetting met lintwormen te voorkomen is het verstandig om jouw huisdieren tegelijk met het ontwormen ook te behandelen tegen vlooien;
  • Daarnaast is een goede hygiëne in en om huis een belangrijke maatregel ter voorkoming van een wormbesmetting. Was de mand en andere ligplaatsen regelmatig, verwijder ontlasting uit de tuin.
  • Houd je aan het ontwormschema voor pup om een worminfectie te voorkomen.

Waarom ontwormen?

Wormen bij honden komen veel meer voor dan de meeste mensen denken en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier. Wormen zijn vooral voor pups gevaarlijk. Spoelwormen maken een rondreis door het lichaam en kunnen in de organen beschadigen en ontstekingen veroorzaken, zowel bij dieren als bij mensen. Volwassen honden hebben van de meest gangbare wormen minder snel last. Ze kunnen het echter wel aan mensen overdragen, dus ontwormen blijft belangrijk.

Symptomen

Naast een opgeblazen buik zijn diarree (soms met bloed), braken, een doffe vacht, huiduitslag bij pups, groeiachterstand, zwakte, vermagering, het met het achterste over de grond schuiven en ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus aanwijzingen die op wormen kunnen duiden. Een dierenarts zal uitsluitsel kunnen geven.

Ontwormschema voor pup en moederhond

Wanneer de pups 14 dagen oud zijn, moeten ze worden ontwormd. Dit is belangrijk om te doen. De pups krijgen een worminfectie mee met de moedermelk. Dit is geen ramp mits er tijdig ontwormd wordt. Tip zet onderstaand ontwormschema voor pup in je agenda.

Op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, vervolgens maandelijks tot een half jaar. Daarna geldt de algemene richtlijn om minimaal vier keer per jaar te ontwormen.

Als je na het ontwormen wormen tegenkomt in de ontlasting, dan zal de ontworming in alle gevallen na twee weken moeten worden herhaald om ook de achtergebleven eitjes (die in die tussentijd zijn uitgekomen) te doden.

Kijk in onze winkel voor ons assortiment. Heb je vragen over de juiste keuze neem contact op met onze dierenarts.