Voor wie is Doggylac?

 • Als aanvulling of vervanging van moedermelk voor de pups;
 • Voor moeders is het een stimulering in de vochtopname;
 • Geschikt als melkvervanger voor moederloze pups;
 • Bijvoeding voor grote nesten;
 • Bij onvoldoende verzorging of melkgift van moeder;
 • Weigering van de teef om de pups te voeden;
 • Te zwakke, slecht drinkende pups;
 • Onvoldoende groei van de pups;
 • Vervanger voor slecht etende hoogdrachtige en zogende teven;
 • Ziekte van de teef zoals melkklier- en/of baarmoederontsteking.

Doggylac puppymelk 450 gram

Slecht etende hoog drachtige en zogende teven

Hoog drachtige en zogende teven hebben, voor de groei van de pups en melkproductie, extra eiwit en energie nodig. Ze zullen dan ook meer voeding, van een speciale geconcentreerde samenstelling, moeten opnemen. Slecht etende teven zullen echter snel in conditie achteruit gaan, met alle gevolgen van dien. Juist voor deze honden heeft het bijvoeren van een hoogwaardige tevenmelk vervanger (ca. 10% van het dagrantsoen) met een laag lactose gehalte grote voordelen. Dankzij de uitstekende smakelijkheid, het hoge energie-/eiwitgehalte en de hoge verteerbaarheid is de voedingswaarde hoog. Hierdoor kan het energieverlies van slechte eters binnen de perken gehouden worden.

Onvoldoende melkgift van moeder

Wanneer de teef geen of te weinig melk blijkt te hebben, is het van groot belang snel te reageren, zodat de pups adequaat bijgevoerd kunnen worden. Bij alle voorbereidingen op de geboorte van de pups is het goed altijd een kleine hoeveelheid op voorraad te hebben of in ieder geval te weten waar het verkrijgbaar is. Heb je puppymelk aangeschaft, maar hebben de puppy’s het niet nodig, dan kan je het aan de teef geven. Het bevordert de melkgift.

Vooral in de eerste dagen na de geboorte is kans op sterfte van de pups het grootst. De pups hebben misschien een moeilijke geboorte gehad en moeten in een hele korte tijd herstellen. Kans op zuurstof tekort (asfyxie) en onderkoeling zijn het grootst in de eerste uren na de geboorte. Daarna speelt voldoende en juiste voeding ook een belangrijke rol. Sterfte treedt meestal in de eerste dagen na de geboorte op. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 17 tot 34 % van de pups sterft vóór het afwennen van de moedermelk (spenen). 60 % van deze uitval vindt plaats rond de geboorte tot één week erna.

De pasgeboren pup is niet in staat om relatieve korte periodes zonder voeding (melk) te blijven. Het blijkt dat bij afwezigheid van moedermelk gedurende een korte periode de glycogeen voorraad (dat is de eigen lichaam energie reserve die een pup heeft bij de geboorte) voor meer dan 50% verbruikt wordt binnen 3 uur na de geboorte. Daarom is het van levensbelang dat de pup direct na de geboorte voeding krijgt. Ook voor de antistoffen van de moeder die de pup krijgt is dit belangrijk. Zonder antistoffen heeft de pup een verhoogde kans op infecties met slechte afloop.


Bijvoeren van de pup

Door een goede zorg in de eerste weken is het sterftepercentage gunstig te beïnvloeden. Wel is het grootbrengen van pups een intensieve en tijdrovende bezigheid.

Na een moeilijke geboorte zal de pup minder gemakkelijk voldoende melk op willen nemen. Juist dan is het belangrijk om tijdig met bijvoeren te starten. Wordt bijvoeren te lang uitgesteld dan is de kans op energie tekort en te lage lichaamstemperatuur groot. Indien het lichaamsgewicht bij geboorte meer dan 25% te laag is moet direct met bijvoeren gestart worden.

In de bovenstaande situaties is de tevenmelk niet of onvoldoende aanwezig, zodat de pups bijgevoerd moeten worden om te kunnen overleven. Pups, die de eerste 4 weken met behulp van een goede melkvervanger succesvol opgroeien, zullen zich in de regel gezond en zonder afwijkende gedragingen ontwikkelen. Doggylac is een volledig melkpoeder geschikt als melkvanger voor moederloze pups. Tevens is Doggylac geschikt als bijvoeding voor grote nesten en bij onvoldoende verzorging of melkgift van de moeder.

Optimale moedermelkvervanger

De voeding van de pup moet exact afgestemd zijn op de specifieke behoefte van de pup. Een goede melk voor de pup moet dan ook overeenkomen met de samenstelling van natuurlijke tevenmelk.
Een pupmelk op basis koemelk is daarom minder geschikt, aangezien koemelk naast een te laag energie- en eiwitpercentage, een te hoog lactose (melksuiker) gehalte bevat. Te veel melksuiker is voor de pup slecht verteerbaar.

De optimale moedermelkvervanger moet voldoen aan de volgende eisen:

 • laag lactosegehalte ca. 4% (in de opgeloste melk) – ca. 20% (in het product)
 • hoog vetgehalte ca. 5,5% (in de opgeloste melk) – ca. 27,5% (in het product)
 • hoog gehaalte aan eiwit ca. 6% (in de opgeloste melk) – ca. 30% (in het product)

Bij aankoop van de pupmelk is het belangrijk hierop te letten. De puppymelk bij 4 pups is in 2 hoeveelheden beschikbaar 2,7 kg en 450 gram.

Eerste moedermelk

De eerste moedermelk tijdens de eerste 2 dagen na de geboorte noemt men biest of colostrum. Deze bevat minder lactose en meer eiwit en vet dan de melk van de koe en geit. Het colostrum is niet vervangbaar door kunstmelk.

Is de moeder nog wel aanwezig, maar wil zij niets van de pups weten? Probeer dan zoveel mogelijk biest op te vangen. Dit kan worden gedaan met een kleine injectiespuit zonder naald van 1 of 2 ml. Druk op de tepels van de moederhond tot je melk ziet en zuig dit op met de spuit. Houd hierbij wel rekening met het feit dat dit proces lang kan duren.

Biest is voor iedere pup een eerste levensbehoefte. In biest zitten waardevolle stoffen voor het afweersysteem van de pup. Als u maar een klein beetje biest hebt opgevangen, verdeel dit dan onder de pups door middel van druppeltjes in de bek. Iedere druppel is belangrijk voor de pup. Wanneer er geen biest beschikbaar is, is dit ook geen probleem want ook zonder kan de pup opgroeien.

Na een paar dagen is de voedingsbehoefte van de pup prima te voorzien met behulp van melkvervangers. Het vet, eiwit en mineralen gehalte is hetzelfde als die van de moedermelk. De eerste functie van de melk is namelijk te voorzien in de behoefte van de juiste voedingstoffen. Doggylac is zo’n melkvervanger die daar prima in voorziet en goed gebruikt kan worden bij moederloze pups.

Regelmaat, Reinheid en Rust

Het kunstmatig opfokken van pups met behulp van kunstmelk is niet iets waar je echt op zit te wachten. Het moet met veel aandacht en nauwkeurigheid gedaan worden. Vaak is de stemming niet zo best als moeder van de pups door wat van reden dan ook niet meer in leven is. Een net geboren pup zonder moederhond heeft zonder twijfel goede overlevingskansen. Enkel alleen indien je weet wat je doet. Emotie is een slechte raadgever. Ga niet zelf voor doktertje spelen, maar raadpleeg jouw dierenarts om problemen te voorkomen! Het is belangrijk dat de pups uit de buurt blijven van vreemde en vooral niet-ingeënte honden in verband met besmettingen die op de loer liggen. Hygiëne is zeer belangrijk! Hier geldt hetzelfde als bij baby’s. 3 x R. Regelmaat, Reinheid en Rust.