Welke hond past bij jou?

Welke hond?

– Pup of oudere hond?
– Rue of teef?
– Rashond / kruising / bastaard?
– Hond uit het asiel?

Pup of oudere hond?

Honden zijn geweldige huisdieren. Het hebben van een hond brengt zeker consequenties met zich mee. Denk je erover om een pup of een volwassen hond te nemen? Pups zijn verterend. Iedere pup is anders. Het grootbrengen van een pup kost veel tijd en energie. Het zindelijke maken van een pup doe je niet even tussendoor. Regelmatig wandelen met een pup, socialiseren, het alleen thuis blijven hoort er allemaal bij. Voor dat je het weet zit de pup in de eerste pubertijd fase. Veel van wat je geleerd hebt, is de pup dan vergeten.
De voordelen ten opzichte van een volwassen hond is dat je alles wat je geleerd hebt, goed in de hand kunt houden. Het karakter van een volwassen hond is al bepaald.

Rue of teef?

Er is bij veel honden verschil in karakter tussen een reu en een teef. Of een hond sociaal is naar kinderen, mensen, soortgenoten en andere huisdieren wordt niet alleen bepaald door het ras, maar ook door de manier waarop de hond gesocialiseerd is. Het is daarom belangrijk dat de pups niet te vroeg, maar ook niet te laat het nest verlaten en dat ze op een positieve manier met van alles en nog wat kennis maken.

Een rashond, kruising of bastaard?

Binnen de verschillende rassen zitten verschillen. Het geschikte hondenras hangt af van: formaat, karakter, uiterlijk, activiteit.
Kruisingen zijn vaak gezonder dan rashonden. Er bestaan meer dan 300 verschillende rassen. Elk ras heeft zijn eigen eigenschappen. De FCE (Federation Cynologique International) is een overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het erkennen van rassen en uitgeven van stambommen.
Een kruising is een hond waarvan ouders wel tot een ras te herleiden zijn.
Een bastaard is een mengelmoes waar van alles in kan zitten.
Op de website van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) , rashondengids, vind je van de populairste rassen welke erfelijke aandoeningen bij dit ras binnen Nederland van belang zijn.
Welke karaktereigenschappen van jouw hond zijn het meest belangrijk?

Intelligent, gehoorzaam, zelfstandig, speels, allemansvriend, terughoudend naar vreemden, moedig allemaal karaktereigenschappen die een hond kan hebben.
Als je alles belangrijk vindt, is het moeilijk te bepalen welke hond het best bij je past omdat geen enkele hond over al deze eigenschappen beschikt.

Wat voor uiterlijk heeft jouw ideale hond?

Sommige uiterlijke kenmerken hebben gevolgen voor de gezondheid.
Naar welke type vacht van je hond gaat je voorkeur uit? Kortharig, half langharig, langharig, krullend, naakt, ruwharig
Het type vacht bepaalt voor een belangrijk deel ook de tijd die er aan de verzorging van je hond besteed moet worden. Als je voor een langharige hond kiest, die dagelijks een borstelbeurt nodig heeft, moet je daar natuurlijk wel tijd voor hebben. Heb je die niet, kies dan voor een andere leuke hond die wat minder vachtverzorging nodig heeft.

Hoe groot is jouw ideale hond?

Minimale schofthoogte / maximale schofthoogte
Tot 40 centimeter spreekt men over een kleine, van 40 tot en met 52 centimeter over een middelgrote en vanaf 52 centimeter over een grote hond. Let op! niemand kan vooraf exact voorspellen hoe groot een hond wordt. Over het algemeen zijn teefjes kleiner dan reuen. De waarden zijn gemiddelden. Houd hier, bij de keuze van je hond, rekening mee.

Welke hond bij jou past is dus afhankelijk van veel factoren.